Rebuild IT – ladění a dlouhodobá příprava na migraci

Po delší době, která byla vyplněna letními měsíci, postupujeme do další fáze projektu Rebuild IT, která bude pro nás všechny značnou výzvou.

Během prázdninových měsíců probíhal vývoj na projektu RR IT ruku v ruce s testováním a současně i laděním některých velmi složitých IT technologických změn, které mají přinést firmě odolnost vůči různým druhům cyber útoků, nikoliv ovšem vůči všemu. Ten hlavní úkol leží nadále před námi a je jen na nás, jak se k němu postavíme.  Je nutné si říci, že to nejdůležitější je obecně změnit přístup k bezpečnosti našich dat a brát velmi vážně, obzvláště v dnešní době, veškeré potenciální kybernetické útoky. Nejvíce útoků, kde mají útočníci skoro vždy úspěch, se zaměřuje především na zaměstnance, a to ať už na jejich maily či použitím praktik sociálního inženýrství.

IT oddělení v rámci posilování bezpečnosti bude v průběhu času cílit jednak na dodržování elementárních bezpečnostních pravidel, které společně s dokončením migrace RR IT vejdou v platnost, tak i na posílení bezpečnosti dat, které firma vlastní a které její vývojáři vytváří.

Postupnými kroky se v projektu RR IT posouváme do fáze, kde dojde, dle dohody managementu a projektového teamu společně s IT oddělením, k migracím uživatelských pracovních stanic do „nové čisté sítě“. V souvislosti s tím Vám bude IT oddělení zasílat, či už zaslalo, maily, které se budou týkat zálohování lokálních dat z pracovních stanic na MS OneDrive cloud. V něm budou data uschována během migrace k opětovnému použití po uskutečnění nutných reinstalací.

V nejbližších měsících proběhnou jednotlivé víkendové tzv. „migrační skoky“, kdy budeme v první fázi přesouvat především kolegy z odděleních mimo vývoj. Ten přijde na řadu až ve druhé fázi. Přesné rozložení migračních skupin bude jednotlivým zaměstnancům ještě avizováno. Každopádně migrace zjednodušeně znamená, že až přijde má chvíle, před daným víkendem odevzdám PC k reinstalaci a po víkendu jej ideálně zcela funkční opět dostanu zpět. Již nyní víme, že předáním PC uživateli migrace neskončí, ale bude zapotřebí individuálně odladit dílčí uživatelské potřeby v následných dnech.

Průběžně v době migrace a i limitovaný čas po migraci, řádově dva až tři měsíce, narazíte bohužel někdy i na výrazné nepohodlí, které jsme předesílali na schůzkách s vrcholným i středním managementem firmy. Důležité manuály pro podporu po migraci, na nichž bude společně kooperovat IT oddělení, projektový team a zástupci jednotlivých oddělení tak, aby se zmíněné nepohodlí co nejvíce zmenšilo, budou k dispozici ještě před začátkem a pravděpodobně aktualizované i v průběhu celé migrace.

Věříme, že nám, IT oddělení a projektovému týmu, během migrací pomůžete a že se v tomto nadcházejícím období vzájemně podpoříme.

Filip Heral
Projektový manažer RR IT
&
Libor Maňásek
Ředitel ICT