Nový systém jazykového vzdělávání

Jako každý rok, i letos zahajujeme v polovině září jazykovou výuku. Přicházíme však s několika významnými změnami, které bych vám ráda touto cestou představila a vysvětlila, jaké důvody za nimi stojí.

Hlavním důvodem jsou legislativní změny, které nám neumožňují pokračovat v poskytování jazykových kurzů jako daňově osvobozeného benefitu, což by v praxi mohlo znamenat zbytečnou zátěž pro účastníky v podobě daňových a pojistných odvodů ze mzdy. Dále, vzhledem k internacionalizaci nejen naší firmy, ale i celé skupiny CSG, a zapojení do řady zahraničních projektů, je v našem zájmu zvýšit úroveň jazykových kompetencí napříč celou společností. Současný systém navíc nebyl dostatečně efektivní – klesající docházka a omezený pokrok v jazykových dovednostech neodpovídaly vynaloženým nákladům a vedly také k demotivaci lektorů.

Nejdůležitější změny, které se účastníků dotknou, jsou následující:

  • Výuka přechází z benefitního režimu do režimu prohlubování kvalifikačních požadavků – angličtina bude poskytována těm, kdo ji potřebují pro výkon své práce, což se týká většiny zaměstnanců. Účast na kurzu musí schválit vedoucí.
  • Doba strávená na kurzu se započítává do pracovní doby, přičemž délka vyučovací hodiny se zkracuje z 90 na 60 minut.
  • Výuka bude rozdělena na dva samostatné semestry, a to září-leden a únor-červen.
  • S účastníky bude před zahájením výuky sjednána Dohoda o podmínkách účasti na jazykové výuce, která bude závazná pro každý jednotlivý semestr zvlášť (září-leden a/nebo únor-červen). Vzor Dohody k nahlédnutí zde.
  • Jazyková výuka bude povinná, a v případě nesplnění minimálních požadavků (docházka alespoň 25 % a/nebo opakovaně neúspěšné zakončení závěrečného testu) může být po účastníkovi vyžadována finanční náhrada škody. Procento náhrady škody se liší dle typu kurzu (viz níže) a její finální výše bude stanovena dle šetření Škodní komise (GŘ, personální a finanční ředitel).

A jak tedy bude nový systém vypadat v praxi? Nabídka obsahuje dvě hlavní formy kurzů – standardní a personalizované kurzy. Standardní kurzy angličtiny budou probíhat ve skupinách o 5–10 lidech a zaměří se na obecný rozvoj jazyka (úrovně A1–B2) nebo konverzaci (úrovně B2–C1). V případě neúspěšného zakončení kurzu bude požadována finanční náhrada škody ve výši 10 % z celkové ceny kurzu. Pro zaměstnance se specifickými jazykovými potřebami budou k dispozici personalizované kurzy, a to buď individuální, nebo v malých skupinkách do 4 osob. Účast na kurzech schvaluje ředitel daného úseku ve spolupráci s HR a GŘ. V případě neúspěšného zakončení kurzu bude požadována finanční náhrada škody ve výši 40 % z celkové ceny kurzu. Podrobnosti naleznete v právě aktualizované směrnici.

Od této komplexní změny systému si slibujeme větší efektivitu a kvalitu kurzů a přínos pro všechny zúčastněné.

Karolína Šimečková
HR